Ohjeita adventtikirkon toimittamien sähköpostien käyttöön.           Tästä webmailiin

Tässä on ohjeita Adventtikirkon hallinnoimien sähköpostiosoiteiden asetusten tekemiseksi (paitsi adventtikirkko.fi ja sdafin.fi -loppuiset. Adventtikirkko.fi -sähköpostien uudet ohjeet löytyvät täältä).

Olet saattanut saada tämän kaltaisen viestin:

 

Hei! Alla tilit, joilla posti tulee sinulle. Webmail osoitteessa https://mail.ovh.net/roundcube/ (käytä "Tili"-tunnusta ja salasanaa), asetusohjeet sähköpostiohjelmia varten http://www2.adventist.fi/sposti, tai sähköpostissa, jonka olet saanut tilillesi.

eero@adventtikirkko.fi = tili, salasana: sAlAsaN0
eero.esimerkki@adventtikirkko.fi = alias > eero@adventtikirkko.fi
eero.esimerkki@sdafin.org = ohjaus > eero@adventtikirkko.fi
eero@sdafin.org = ohjaus > eero@adventtikirkko.fi

Terveisin, Orvo Miettinen

 

Hyvä, olet ainakin löytäntyt ohjesivun. Saadessasi tämän viestin uudet asetukset toimivat jo. Mitä viesti muuten tarkoittaa? (Ilmoita, jos et ole oikea henkilö käsittelemään tätä, tai jos et halua käyttää mainittuja tilejä. Orvo, puh. 040-5874478)

 • Kaikillla mainituilla osoitteilla lähetetyt viestit tavoittavat sinut.
  • Jos toivot muutoksia listaan, vaikka sen, että kaikki postisi päätyvät yhteen osoitteeseen tai lisää osoitteita tai vähemmän osoitteita, niin ole yhteydessä. Yhteystiedot sivun alalaidassa.
  • Tämän järjestelmän domainit: @adra.fi, @nurmikoti.fi, @nykyaika.fi, @sdafin.org, @sympatia.fi
 • TILITYYPIT:
  • Ne osoitteen, joiden perässä lukee " = tili, salasana..." on niitä, joita varten tarvitset uudet asetukset, jos käytät sähköpostiohelmaa (Windows Live sähköposti, Outlook, Eudora, Mac OS X Mail jne.).
   • Tilin koko on 25 megatavua - 5 gigatavua. Vanhat tilit saattavat olla vielä 25 megatavuisia, joihin mahtuu kyllä tekstipohjaisia viestejä, mutta isot liitteet täyttävät sen helposti, jos et "lue" tiliä sähköpostiohjelmalla säännöllisesti (tai poista viestejä webmaililla). Uudemmat tilit ovat 2-5 gigatavuisia, ja viestejä ei tarvitse poistella, jos ei halua.
   • Yhden viestin maksimikoko on 10 megatavua
  • Osoitteita, joiden perässä lukee "= alias >" voi käyttää sähköpostiohjelmassa tai webmailissa lähettävänä osoitteena, eli sen vastaanottajat näkevät saadessaan sinulta postia. Voit käyttää myös "tili"-tyyppistä sähköpostiosoitetta tässä tarkoituksessa.
  • Osoitteet, joiden perässä lukee "= ohjaus >" ovat osoitteita, joista posti ohjataan eteenpäin mainittuun osoitteeseen. "Ohjaus"-osoitteita ei voi lukea suoraan, ellei niissä lue suluissa "webmail-käyttö...". "Ohjaus"-osoitteesta ei voi lähettää postia.
  • Esimerkissä kaikki viestit päätyvät "eero@adventtikirkko.fi" -sähköpostilaatikkoon. Voi olla, että kaikki postisi ohjataan esim. gmail-osoitteeseen, jos olet niin pyytänyt (näin ollen sinulla ei ole "tili"-sähköpostia). Siinä tapauksessa nämä asetusasiat eivät koske sinua.

 • WEBMAIL
  • Tässä väliaikana on voi olla tarpeen joka tapauksessa käyttää webmailia, ennen kuin saat asetukset kohdalleen. 
  • Webmailiin pääset tämän sivun yläreunasta tai suoraan osoitteella (tee tästä osoitteesta kirjanmerkki selaimeesi): https://mail.ovh.net/roundcube/ 
  • Kirjoita "tili"-sähköpostiosoite ja salasana webmailin kirjautumisikkunaan.
   • Jos "tili"-sähköpostiosoitteita on monta, niitä kutakin tulee lukea erikseen.
  • Jos käytät jatkossakin webmailia ja sinulla on vanha 25 megatavun laatikko, muista tyhjentää tarpeettomat viestit säännöllisesti! Muuten tila vähitellen täyttyy, eikä uudet postit mahdu tulemaan.

Asetukset

Jos Seikkaperäisten ohjeiden seuraaminen tuntuu ylivoimaiselta ja varsinkin jos yrityksistä huolimatta et onnistu, katso tämän sivun alalaidasta ohjeet "Apua"

Tietokonenörteille: Tässä uudet asetukset sähköpostiohjelmaan näppärille:

Valitse "Käytetään SSL-salausta" tms. sekä POP/IMAP, että SMTP-palvelimissa:
IMAP-palvelin: ssl0.ovh.net, portti 993 (jos joku tarvitsee POP-palvelinta, portti 995)
SMTP-palvelin: ssl0.ovh.net, portti 465, ohjeita myös https://docs.ovh.com/fi/emails/

Androidille:
https://docs.ovh.com/fi/emails/konfigurointi-android/ (käytä IMAP-vaihtoehtoa)

iPhonelle:
https://docs.ovh.com/fi/emails/webhotellien_sahkoposti_konfigurointiohje_iphone_ios_91-versiolle/


Seikkaperäiset räätälöydyt ohjeet:

Siinä vaiheessa kun on saanut uudet asetukset tekstiviestinä, tai ystävälliseltä tukihenkilöltä, kannattaa ensimmäisenä lähettää itselle viesti uuteen osoitteeseen (joka siis voi olla sama kuin vanha). Viesti aktivoi sähköpostitilin, sähköpostiohjelmat eivät "löydä" välttämättä tiliä muuten. Saattaa tosin olla, että olet jo saanut viestejä.

Tässä ohjeessa esimerkkinä on seuraavat tiedot:

Sähköpostiosoite, jolla halutaan lähettää ja vastaanottaa viestejä (ALIAS): eero.esimerkki@adventist.fi
Vastaava TILI-sähköpostiosoite: eero@adventist.fi (tämäkin toimii täysin osoitteena ja voi olla, ettei aliasta olekaan)
Salasana: rivi pallukoita

Käytä viestin lähettämiseen vaikka jotakin webmail-vaihtoehdoista Kuten alla olevasta näkyy, kirjautumiseen käytetään TILI-tyyppistä sähköpostiosoitetta.

 

Kirjautumisen jälkeen näkyy Inboxissa saapuneet viestit. Jos niitä ei ole kannattaa lähettää yksi: vasemmalta klikataan Sähköposti, sitten ylhäältä Uusi viesti, vastaanottajaksi merkitään eero@adventist.fi tai eero.esimerkki@adventist.fi. Sitten lähetetään viesti ja kohta sen pitäisi tullakin Inboxiin.

Se siitä. Otetaas ensin Windows ohjeet, Mac-käyttäjäjille ohjeita täällä.


WINDOWS: Käytin tämän esimerkin laatimiseen Windows Seiskan Windows Live sähköpostiohjelmaa. Minun mielestäni se on aika samantapainen kuin vastaavat Outlook tai Outlook Express. Alku on vähän erilainen.

Jos sinulla on ollut käytössä sähköpostitili samalle osoitteelle vanhassa järjestelmässä, muokkaa tilin ominaisuudet uusille asetuksille.

 • Outlook, Outlook Express: Valikosta Työkalut, Tilit, Ominaisuudet.
 • Windows Live sähköposti: TilitOminaisuudet

(Näin uudet viestit kertyvät samaan paikkaan kuin vanhat, mikä on selkeää.)

Jos sinulla ei ole ollut tiliasetuksia ennestään tekstiviestissä mainitulle tilille, perusta uusi tili. Uuden tilin perustaminen lähtee liikkeelle Outlookissa tai Outlook Expressissä Työkalut-valikon Tilit-kohdasta, sitten oikealta ylhäältä Lisää... sähköposti... Windows Livessä taas, niin kuin olikin yllä, klikataan Tilit ja sitten sitä miukumaukuplus-kuvaketta.


Jos olet lisäämässä tiliä, seuraavaksi tulee tämän tapainen ikkuna (Tässä siis Seiskan). Sähköpostiosoitteeksi tähän merkitään se, jonka haluaa näkyvän vastaanottajille. Olennaista on klikata myös tuo Määritä palvelimen asetukset manuaalisesti. Kyseessä on varsin mahdollisesti oletussähköpostitilisi, rasti sen mukaan. Jos olet muokkaamassa olemassa olevia asetuksia, saattaa näkymät poiketa tästä, mutta laita tiedot vastaaville kohdille.


Klikkaamalla Seuraava pääsee palvelinasetuksiin. Suosittelen salatun yhteyden käyttämistä, jos se vain toimii, ja miksei toimisi. Silloin arat tiedot pysyvät paremmin sivullisilta suojassa. Tosin vastaanottaja saattaa lukea sähköpostinsa salaamattoman yhteyden läpi, joten... No niin, tässä salatun yhteyden asetukset. Nyt taas sähköpostiosoitteen tulee olla TILI-tyyppinen! Porttinumerotkit ovat olennaiset, kopioi siis tiedot tästä mahdollisimman tarkkaan. Palvelinnimen ssl0.ovh.net kolmas merkki on pikku "L". Tämä voi olla kaikkialla lähettävänä palvelimena, eli enää ei tarvitse käyttää eri asetuksia "kotona" ja "työpaikalla" tms. ALLA OLEVASSA KUVASSA OLEVA 995 PITÄÄ OLLA 993, JOS KÄYTÄT SUOSITELTUA IMAP-VÄLITYSTAPAA, ELI VALITSE IMAP palvelinlajiksi (viestit ylläpidetään pilvessä, voit lukea niitä monella laitteella jne.)

Sitten kun painaa Seuraava, pitäisi tulla ilmoitus onnistumisesta, tai jos muokkasit olemassa olevaa tiliä, posti vain alkaa kulkea. (Muistithan lähettää itsellesi postia, kuten yllä kerrottiin? Mahdollinen epäonnistuminen voi olla siitä kiinni.)

 

Sitten on aika testata asetuksia. Lähetä tällä uudella tilillä (ei siis vanhalla tilillä) itsellesi sähköpostia. Jos merkitsit tämän uuden määrityksen oletussähköpostiksi, lähettäjäksi tulee helpommin oikea tili. Kappas! Viestit päätyivätkin roskapostiin! No tulivatpahan edes perille. Muutin vähän postipalvelimen säätöjä, nyt eivät mene roskapostiin.

Onneksi olkoon! Jos tilejä on monta, toista se kaikille TILI-tyyppisille osoitteillesi. Muista lähettää jokaiseen postia "heräättääksesi" sen ennen asetusten tekoa. Jos kuitenkin tarvitset apua, yhteystietoja ja ohjeita on sivun alareunassa.

MAC: Ensin valitaan Mail-ohjelman Mail-valikon kohdassa Asetukset...


Jos sinulla on ollut tili samalla sähköpostiosoitteelle (siis vaikka vanhalla palvelimella), muokkaa sen asetukset uuden tilin mukaisiksi. Tilin poistaminen (miinuksen painaminen alla olevassa kuvassa) poistaa myös tiliiin liittyvät viestit. Kun luo Mac Mailissa uuden tilin, painetaan aluksi ikkunan alareunasta plussaa.

Jos painoit plussaa, avautuvaan ikkunaan syötetään tiedot tähän tapaan, sähköpostiosoitteeksi se ALIAS- tai TILI-tyyppinen osoite, minkä haluaa näkyvän sähköpostien vastaanottajille.

Kun painetaan Jatka, päästään asettamaan palvelintiedot. Kuvaus-kohtaan voi laittaa sähköpostiosoitteen tilalle myös jotain muuta haluamaansa, "Virkaposti" ym. Se teksti näkyy Mailissa Saapuneissa tämän sähköpostitilin tunnuksena, mutta ei viesteissä. Käyttäjänimenä tässä tulee olla TILI-tyyppinen sähköpostiosoite. Ohjelma oletusarvoisesi kirjoittaa tähän nimen ilman "@adventist.fi" tms. loppua. Valitse tunnustyypiksi IMAP (kuvassa POP). Jos jossain kysytään saapuvan palvelimen porttia, se on 993.

Painettuasi Jatka hyvässä lykyssä palvelin löytyy (jos kurinalaisesti lähetit itsellesi postia tähän uuteen osoitteeseen, tai sitä oli jo tullut muualta). Sitten määritellään SSL (salaus) päälle.

Sitten määritellään lähtevä palvelin seuraavasti:

Painettuasi Jatka Mac yrittää löytää lähettävän palvelimen, mutta ei saata sitä löytää. Jos palvelinta ei ala löytyä, klikkaa Kumoa. Sitten Jatka, niin vuoroon tulee lähtevän postin salaus...

Sitten ehkä tulee tällainen ikkuna, valitaan Luo

 

Asetuksia pitää vielä kuitenkin rukata. Kun klikkaa lähtevän postin palvelinta (ssl0.ovh.net, joka onkin "poissa linjoilta"), niin tulee näkyviin valikko, josta valitaan alimmainen, Muokkaa palvelinluetteloa...

Valitaan ssl0.ovh.net, ellei se ole jo valittu, klikataan Lisävalinnat, ja tehdään kuvan mukaiset asetukset, mm. portti kohdalleen. Salasana on kirjoitettava myös laatikkoonsa. Edelleen käyttäjätunnuksena on TILI-tyyppinen sähköpostiosoite, joka ollee oikein jo valmiiksi.

Ja sitten vain OK. Nyt sähköpostien pitäisi kulkea molempiin suuntiin. Jos vastaanotossa on ongelmia tarkista vielä Lisävalinnat (Tunnistetiedot - Postilaatikon toiminta - Lisävalinnat vaakasuoraan kuvakkeiden alla). Tarkista siis porttiasetus alalaidasta. Jos sinulle tulee paljon postia, niin että laatikko täyttyy yhtenään, säädä "Poista haettujen viestien kopiot palvelimelta:" -arvoa arvoon "Päivän jälkeen" tai "Heti".

Sitten vain punaisesta pallukasta ulos (ikkuna kiinni) ja hyväksy muutokset. Taitaa olla aika kokeilla postia ja lähettää itselle viesti. Minulla ainakin toimii!

Toista, jos sinulla on monta TILI-tyyppistä osoitetta. Onneksi olkoon!

 

 

Apua: Voin yrittää auttaa pelkän puhelimen päässä, mutta jos emme pääse kasvokkain, olisi valtava apu siitä, että saisit asennettua TeamViewer -ohjelman koneellesi (Aitolahden kampuksella on parempi, että minä tai Juha ryntää paikalle.)

Mutta siis se ohjelma on TeamViewer (saatavilla niin Windowsiin kuin Macciinkin). Lataa ja asenna ("yksityinen käyttö") se täältä: http://www.teamviewer.com/fi/index.aspx Ohjelma mahdollistaa sen, että minä teen nämä asetukset etänä omalta koneelta käsin.

Asennettua ja käynnistettyäsi sen, soita minullle ja kerro kaksi numerosarjaa, ID ja salasana.

Orvo Miettinen
puh. 040-5874478
media7rtv@gmailelisanet.fi